Bukit Keluang , Besut,Terengganu

Mesti anda jarang mendengar nama tempat ini kan? Untuk pengetahuan anda Bukit Keluang kini telah menjadi salah satu tempat peranginan pilihan keluarga ketika musim cuti sekolah.










Pantai ini terletak dalam daerah Besut, Terengganu berdekatan dengan Maktab Perguruan Sultan Mizan. Jaraknya adalah 140 km ke utara Kuala Terengganu. Ia sangat cantik, airnya jernih dan tidak bahaya untuk mandi manda.



























Berhampiran dengan pantai itu terdapat gua batu kapur .Tapi saya tidak berani masuk kerana gelap sangat.Hehe..Kepada sesiapa yang minat adventure dan explore something, boleh lah bawa lampu suluh kat kepala untuk meninjau keadaan dalam tu. I think it would be interesting!
























Selain daripada pantai, terdapat juga satu kawasan di timur pantai, iaitu kawasan tanjung yang mencadi tumpuan utama para pemancing. Tempat itu sangat indah sehingga ada rasakan anda berada di pulau Mauritius!! Airnya sangat jernih sehingga anda dapat melihat ikan-ikan di dasarnya sedang berenang bebas.


































































Saya bukan nak iklan, tapi just nak share pengalaman mengunjungi tempat itu kerana saya selalu pergi ke Bukit Keluang untuk melepaskan tension belajar especially sekarang , tension nak exam.Hehehe..Apa-apapun kepada sesiapa yang berkunjung ke Terengganu terutamanya Besut, jangan lupa singgah di Bukit Keluang ye. Jika nak bermalam pun boleh kerana ada resort siap dengan kolam renang terdapat di situ.








































Beware! =)

8 Comments:

  1. Hans said...
    Hello, nice place. I havent' drop here even i went tO jeti kuala besut to pulau perhentian for several times. Thanx for telling me this beautiful place!!
    S h i n o said...
    uik..?
    besut my place lah :P
    hehe lawa pic..

    :)
    Org Ganu said...
    owh thanx. really? well, i have drop here for several times.which part of besut do u live?
    Suhaidah Tan said...
    cantik lah...
    saya blm ada kesempatan lah nak gi terengganu...
    aritu nak pergi tak jadi lah pulak...
    last minute ada bnda yg membuatkan tak jadi gi terengganu..
    but 1 day saya akan sampai juga :)
    fauziah said...
    sy pun ore besut.. sy slalu pegi gak..cantik..hehe(promote skit)
    anyway penulis blaja medic kt usm ke?
    Uncle Lee said...
    Hello Org Ganu, nice pics. Sure brought back memories to me.
    I have always loved two places in Malaysia, Trengganu, for its beautiful, pristine sea and long white golden sandy beaches, the wonderful, friendly people....and best, nasi dagang, ikan percik.

    I also love Penang....love the ferry.
    I used to stay at Primula hotel very often wayyyyy back in the early 80's, but my favorite place to stay was at Tanjong Jara. Used to go fishing at Pulau Kapas, when it was deserted, in the '70s.
    And I think Marang is a beautiful place.
    Love your pictures.
    You have a nice day and keep a song in your heart, Lee.
    ♥♥ScArLeT_HeArT♥♥ said...
    salam..hye..sy sk bc karya awk...
    keluang beach resort xkn luput dlm ingtan sy..sy pnh blaja kt mrsm kopu..
    hbs jek paper spm, kitorg ramai2 mnyusuri pntai keluang smpai kt gua batu kapur..view n scenery kt situ very nice...suke sgt...mndamaikn..nnt klu awk free blh x sy nk request pic bukit keluang yg latest??thanx.. ;-j
    Org Ganu said...
    salam moi..
    dun worry, nnti ada peluang mehla sini..bear sy jadik tour guide..hehe

    fauziah,
    yeke..besut belah mana tu?
    yup sy study usm

    uncle lee,
    thanx for visiting over..
    yeah..me too..a lot of sweet memories i got there..
    if u have time, come here..i think u will suprise to see a lot more changes at the beach..=)

    scarlet heart,
    wassalam, thanx sudi bce karya sy..
    yeker? kre dah selalu datang keluang beach la ek? ble awk abeh spm? datang la lagi..
    tmpt ni makin cantik lah, trust me..hehe
    insyaAllah, sy akan bagi awk the leatest pic, sy mmg plan nk p sana dalam masa terdekat..
    apa emel awk?

Post a Comment



There was an error in this gadget